štvrtok 6. októbra 2016

Na nič nezabudneš !!!

Aby sme na nič nezabudli 

Človek nieje stroj, tu a tam zabudne každý. Problém nastane, pokiaľ sa na vás rúti veľa povinností a ich upomienky ohrozia vašu prácu. Pre takéto prípady existujú nástroje pre zvýšenie vašej pracovnej efektivity a bola by škoda ju nevyužiť.

Začneme vtipom zo života:"Keď muž niečo sľúbi, nemusí mu to žena každého pol roka opakovať!". Programy a služby zlepšujúc nielen váš pracovný proces, ale aj ten osobný , sú s počítačom od nepamäti, tak ako aj "úkolovník" mohol dobre poslúžiť dokument v tom najjednoduchšom textovom editore.Ale po príchode "šikovných" telefónov tento trend sa posunul na vyšší level(pod podmienkou stáleho pripojenia na internet kvôli synchronizácií s kalendárom alebo poznámky pohodlne vytvorené v PC sme mali pohodlne po ruke.Taktiež aj nápady a myšlienky sa mohli preniesť do PC.

Synchronizácia nutná 

Jednou s kľúčových aplikácií stále zostáva kalendár, ktorý je však neustále mnohými podceňovaný. 
Užívatelia si sem zapisujú iba krátkodobé úlohy a udalosti, ale mohli by si zapisovať aj dlhodobé udalosti(napr. STK každé dva roky, alebo objednanie ku doktorovi) no ale to sa stáva málokedy pretože často počúvame od tých ľudí že budem mať nový telefón a udalosti sa mi stratia "vymažú".
To ale v dnešnej dobe neplatí, všetky mobilné OS - Android, iOS i Windows 10 Mobile - ponúkajú prepojenie s vašim účtom (väčšinou s Gmail"Google" účtom). Textové poznámky sú samozrejme základom, aplikácie a služby však ponúkajú omnoho viac. Viac ako praktické je vkladanie fotiek z foťáku telefónu, poznámky alebo nákresy písané rukou. Poznámky sú samozrejme riadené do tematických adresárov, ale môžu byť vylepšené tagmi a zdielané s ďalšími "spolupracovníkmi".
Poznámky sú taktiež automaticky indexované aby sa dalo v nich rýchlo vyhľadávať.

Bez peňazí do Cloudu nelez

Problémom väčšina špecializovaných služieb a aplikácií je ich dlhodobá udržiteľnosť. Práve Evernote konci Septembra výrazne obmedzil užívateľov s bezplatným účtom a zvýšil i platené tarify. Tvorci skrátka potrebujú peniaze pre rozvoj služieb a udržiteľnosť serverov, a pokiaľ ich od  užívateľov nedostanú, službu zdražia alebo zrušia. S touto hrozbou treba vždy počítať. Preto je lepšie siahnuť po službách , ktoré pre synchronizáciu využívajú inú cloudovú službu. Aplikácie vytvorili zašifrovaný súbor s poznámkami , ktoré sa prenášajú prostredníctvom Dropboxu, OneDrivu, alebo Google Disku. Najlepšie je využiť aplikácie ponúkaného portfólia v "OS" PC alebo mobilu.


Zopár som vybral:

Microsoft OneNote -  http://www.onenote.com/

Hlavnou prednosťou OneNote je široká podpora platforiem. Základom sú poznámkové bloky, ktoré sa delia na oddieli a stránky.Zaujímavá je možnosť tzv. ukotvenia na ploche.

 +
OneNote aplikácia

  • Zadarmo
  • Komplexné funkcie
 -
  • Chýba upozornenie 
  • Desktopová aplikácia zbytočne zložitá 


zdarma







Evernote -    https://evernote.com


 +
  • Kompletná paleta funkcií
  • Synchronizácia a spolupráca v tíme 
 -


  • Výrazne zdražil 
  • Obmedzená verzia zadarmo

zdarma(veľmi obmedzené)
Plus: 29,99 EUR/rok
Premium: 59,99 EUR/rok




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára